A kutyám imádja a jutalomfalatokat, főleg, ha a gazdi saját készítésű kekszéről van szó. Az se baj, ha nem sikerül tökéletesre, a kutyák nem olyan válogatósak: általában nem bánják, ha egy süti túl kemény, túl puha, vagy esetleg sótlan lesz. Hosszas kísérletezés előzte meg az alábbi recept megszületését, próbáld ki Te is, és ne aggódj, ha nem pont olyan lesz, amilyet vártál!
A legtutibb kutyakeksz receptje
|
Kutyakeksz |
Hozzávalók:
-
60-80 dkg graham liszt v. teljes kiőrlésű liszt
-
kb. 50 dkg rizs (meg kell főzni)
-
zöldfűszerek, gyógynövények kis mennyiségben (zsálya, kakukkfű, majoranna, csalán, petrezselyem, köménymag, stb.)
-
egy marék zabpehely
-
1-2 ek. olívaolaj
-
3 tojás
-
fél bögre húsleves v. zöldségleves langyosan v. lehűtve (leveskockából is lehet) (leves helyett használhatsz sima vizet is)
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk és kis golyókat vagy lapos kekszeket formázunk belőle, tepsibe helyezzük a sütiket és forró sütőben (kb 180
oC) kb. 50 percig sütjük. Lehet tovább is sütni, ha keményebb kekszeket szeretnénk. Ha NAGYON kiszárad, akkor tovább eltartható, ha puhább marad, akkor hamarabb el kell fogyasztani. Ha szárazabb, keményebb tésztát gyúrunk, akkor ki lehet nyújtani és kiszaggatni, akár szivecskés/nyuszis/karácsonyfás/kutyusos stb. formára is. Ha nedvesebb, fasírt jellegű tésztát kapunk, akkor csak kézzel lehet kis kekszeket formázni belőle. (Minél nagyobb a liszt aránya a tésztában, annál keményebb, nyújthatóbb lesz.)
Amikor elkészültek a sütik, és kihűltek, kínáld meg vele kutyádat. A legjobb, ha a jutifalatok osztását összekötöd egy-két trükk megtanításával, vagy a már megtanított vezényszavak gyakorlásával.
Ha kutyádat társaságba (más kutyák közé) viszed, kínáld meg a többi ebet is saját sütésű kutyakekszeddel!